Συμπόνια, κοινωνική σύνδεση και ανθεκτικότητα στο ψυχικό τραύμα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού: Μία διεθνής έρευνα.

Compassion, social connectedness and trauma resilience during the Covid-19 pandemic: A multi-national study

Marcela Matos1, D. Rijo, K. McEwan, S. Steindl, M. Linharelhos, V. Lunding-Gregersen, K. Asano, S. Cheli, C. Bortolon, S. Gregório, J.Halamová,. R. Kolts, G. Brito, N. Gumiy, A. Kelly, P. Santos, N. Ferreira, E.Tholouli, J. Wahl, S. Zhang, N. Habib, N. Pettrocchi, L. Llobenes, M. Costa, P. Delamillieure, A. Elklit, S. Vilas Sanz, M. Gomez Marquez, E. De Souza, M. Oliveira, P. Issari, J. Kirby, G. Simos, M. Kanovský, J. Skrzelinska, & P. Gilbert

Ελληνική ομάδα: Έλλη Θολούλη, Φιλία Ίσαρη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας) και Γρηγόρης Σίμος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

1CINEICC – Center for Research in Neuropsychology and Cognitive and Behavioural Interventions, University of Coimbra

Προφορική ανακοίνωση στο 50ο Συνέδριο της European Association of Behavioural and Cognitive Therapies, Aθήνα 2020.

Μπορείτε να βρείτε το poster εδώ

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Coimbra, εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε μια διεθνή έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τον ρόλο της συμπόνιας, της κοινωνικής σύνδεσης και ανθεκτικότητας στο τραύμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως όλοι βιώνουμε ο ιός προκαλεί μεγάλη ανησυχία, και τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων και η καθοδήγηση των ανθρώπων για φυσική απόσταση έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή, στις σχέσεις και στην ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο.

Σε απάντηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συμμετέχουμε σε αυτή τη διεθνή ομάδα ερευνητών από 22 χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Περού, Ουρουγουάη, Μεξικό, Βραζιλία), με επικεφαλής τη Δρ Marcela Matos από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, για να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας.

Αποσκοπούμε να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αίσθησή μας για την κοινωνική ασφάλεια, στην εμπειρία του ψυχικού τραύματος, στο πως έχουμε αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, και στο πως μπορούμε να αναπτυχθούμε από αυτήν την εμπειρία.  Ακόμη πιο σημαντικό και ενδιαφέρον είναι να κατανοήσουμε τον πιθανά προστατευτικό ρόλο της συμπόνιας προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους σε όλες αυτές τις καταστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.fpce.uc.pt/covid19study/