1. Εισαγωγή στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια

Share:
1. Εισαγωγή στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια
Το Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια, επίσημος συνεργάτης του Compassionate Mind Foundation στην Ελλάδα έχει τη χαρά να ανακοινώσει το νέο εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο «Εισαγωγή στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια» αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Introduction to Compassion Focused Therapy” του Compassionate Mind Foundation.

Η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια είναι μία συνθετική θεραπευτική προσέγγιση η οποία βασίζεται στην κοινωνική, αναπτυξιακή και εξελικτική ψυχολογία και νευροεπιστήμη. Αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Paul Gilbert για την υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ντροπής και αυτοεπίκρισης. H ΘΕΣ προσφέρει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τα συναισθήματα και έχει ερευνητικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών όπως στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, στην ψύχωση, στο κοινωνικό άγχος, στο τραύμα, στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, στον εθισμό και στις διαταραχές προσωπικότητας. Εφαρμογές της Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια συναντάμε σε ποικίλους τομείς όπως στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στις φυλακές, σε νοσοκομεία και στον εργασιακό χώρο.


Περισσότερες Πληροφορίες
Στην εισαγωγή θα εστιάσουμε στο πρόβλημα της ντροπής και της υψηλής αυτοεπίκρισης που διέπει πολλές από τις δυσκολίες της ψυχικής υγείας. Η ντροπή και η αυτοεπίκριση μπορούν να επιβαρύνουν και να διαιωνίζουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας και να αναχαιτίζουν τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κακοποίηση, παραμέληση ή έχουν εμπειρίες επίκρισης και υψηλών απαιτήσεων στο περιβάλλον τους έχουν δυσκολία στο να έχουν πρόσβαση στο σύστημα καταπράυνσης και φιλότητας. Η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια και η Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου έχουν αναπτυχθεί για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες και έχουν στόχο να βοηθήσουν τα άτομα να έχουν αποκτήσουν την ικανότητα να μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματα της απειλής που σχετίζονται με πολλές χρόνιες διαταραχές μέσω της ανάπτυξης της συμπόνιας και αυτοσυμπόνιας. 

Το σεμινάριο θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν ένα πλαίσιο βασισμένο στην εξελικτική θεωρία για την κατανόηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την αντιμετώπισή τους. Η θεωρία βασίζεται σε σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα για τη φύση των διαφόρων θετικών συναισθημάτων και την επίδραση του συστήματος του δεσμού. Θα αναπτυχθούν οι ποιότητες της αυτοσυμπόνιας και πώς η αυτοσυμπόνια μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Επίσης θα διερευνηθούν οι δυσκολίες, τα εμπόδια και οι άμυνες στην καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας που είναι πυρηνικές στη διαδικασία της θεραπείας. 

Το εισαγωγικό πρόγραμμα θα καλύψει τα παρακάτω θέματα:
  • Την εξελικτική θεώρηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην οποία στηρίζεται η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια. Πιο συγκεκριμένα θα αναπτυχθεί πώς οι γνωστικές ικανότητες, που εξελίχθηκαν πιο πρόσφατα, αλληλεπιδρούν με τα αρχαιότερα συστήματα κινήτρων και συναισθημάτων, προκαλώντας δυσκολίες και περιπλοκότητες στον ανθρώπινο νου.
  • Τα τρία συστήματα συναισθηματικής ρύθμισης και η σχέση τους με τη θεωρία δεσμού.
  • Ο ρόλος του δεσμού και η σημασία του ασφαλούς δεσμού για την ανάπτυξη της συμπόνιας
  • Η φύση της συμπόνιας, οι δύο διαστάσεις της, οι 12 ποιότητες που την απαρτίζουν και πώς σχετίζονται με το σύστημα του κινήτρου της φροντίδας
  • Η ροή της συμπόνιας: η έκφραση της συμπόνιας προς τους άλλους, η αποδοχή συμπόνιας από τους άλλους και η αυτοσυμπόνια
  • Ασκήσεις που ενεργοποιούν το σύστημα της συμπόνιας και τη δημιουργία μιας συμπονετικής ταυτότητας του εαυτού
  • Πώς η καλλιέργεια του “συμπονετικού νου" μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια πιο συμπονετική σχέση με τον εαυτό τους και με τις δυσκολίες τους όπως την επίκριση και τη ντροπή

Σε ποιους απευθύνεται η εκπαίδευση
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς) που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν τη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια στην εργασία τους σε όποια προσέγγιση ακολουθούν.

Χρόνος διεξαγωγής

19, 20 και 21 Απριλίου 2024

Ώρες: 9:00 -16:00

Κόστος

250  €  Early Bird μέχρι τις 22 Μαρτίου
280 € 

*Ισχύει 10% έκπτωση σε όσους/ες έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο σεμινάριο από το Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια (225 € /252€  αντίστοιχα)

Πολιτική ακύρωσης

Σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι τις 22 Μαρτίου γίνεται επιστροφή του πλήρους ποσού, σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι τις 10 Απριλίου Οκτωβρίου γίνεται επιστροφή του 50% του ποσού. Σε ακυρώσεις μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιστροφή χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μπορούν να ενταχθούν σε ομάδα μηνιαίας εποπτείας και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους παρακολουθώντας το σεμινάριο «Προχωρημένες Κλινικές Δεξιότητες στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια», το βιωματικό σεμινάριο «Εκπαίδευση του Συμπονετικού Νου» και το «Εργαστήριο κλινικών δεξιοτήτων στη ΘΕΣ/CFT» στις 31 Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου 2024 με έκπτωση 10%. 

Βεβαίωση παρακολούθησης

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Επιπλέον υλικό (σημειώσεις, άρθρα, σύνδεσμοι) θα χορηγηθούν ηλεκτρονικά παράλληλα με την εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση βιντεοσκοπείται;

Ναι, η εκπαίδευση θα βιντεοσκοπηθεί, και η βιντεοσκόπηση θα είναι διαθέσιμη για δύο εβδομάδες από το πέρας της εκπαίδευσης

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των ωρών της εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση ενός αναστοχαστικού ερωτηματολογίου. 

Επικοινωνία
E-mail: info@compassioncentre.gr

Ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής - 1. Εισαγωγή στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια
Οδός & αρ. πχ: Οδός Στρατηγού Μακρυγιάννη 105
*Ισχύει 10% (28,0€)
Share:
“ Βασική Εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια ”
“ Άρτια οργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ”
“ Πολύτιμη εκπαίδευση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ”
“ Έλλη σε ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες! ”
“ Περιεκτική και ουσιώδη κατανόηση του μοντέλου ”
“ Η εκπαίδευση ήταν γεμάτη από σημαντικές πληροφορίες θεωρία και πράξη ”